Novogoriška izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti vsako leto organizira tridnevno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov Goriške, ki s svojimi mladimi, igrivimi in iskrivimi glasovi pospremijo mesto v pomlad. Tokrat so nastopajoči vsak v svoji barviti pevski preobleki s pridom dokazovali vodilo letošnje izvedbe »Pesem je zaklad v duši« in lahko smo veseli, da smo drugi dan revije na velikem odru Kulturnega doma Nova Gorica lahko ponosno občudovali tudi naš Mladinski pevski zbor OŠ Renče, ki je pod razigrano taktirko zborovodkinje Nataše Domazet pričaral res krasen otroški svet.

Kdor je bil prisoten, ve, da je bil njihov nastop res izjemen in v naboru drugih zborov izstopajoč po svoji pozitivni, množični in navdihujoči pojavi. Polno dvorano je navdušil že s prvim tonom. Konec koncev že s svojim samozavestnim prihodom! Odličen repertoar pesmi, ki nas je že z uvodno ljudsko pesmijo »Banaha« vživeto popeljal v Kongo in v afriških sproščenih in divjih ritmih dvignil vzdušje v dvorani ter na tej razgreti podlagi občinstvo povabil k sodelovanju s pesmijo Grega Gilpina »Skupaj z mano poj« ter s suverenim zaključkom svojega nastopa s štajersko pesmijo »Doli v kraju« (prir. Katja Gruver) dokazal, da so bili – in to ne samo zaradi naše navezanosti nanje – dejansko najboljši. Aranžma in njihova energija, zabavnost, glasnost, igrivost, nasmejanost in sproščenost so občinstvo kar objeli. Da je bil nastop še na višjem nivoju, so poskrbeli samozavestni in karizmatični učenci, ki so s suverenim igranjem na inštrumente že tako vrhunskemu petju še dodali vrednost – na bobnih so žareli Gal Saksida, Peter Urban in Tine Vodopivec, strune na kitarah pa virtuozno preigravala Tilen Čečko in Timotej Stanič. Kot poslušalka sem bila prav iskreno ponosna, da je bil ta nastop plod dela naših otrok in njihove izvrstne mentorice. Krasna gesta zborovodkinje Nataše Domazet, ki je svojo vrtnico poklonila vsega spoštovanja vredni korepetitorki Niki Kodrič, pa je jasno in glasno povedala, da je za tako vrhunski nastop pomembna tudi zavidanja vredna povezanost med njima – ni težko opaziti, da se glasbeno razumeta malodane brez besed – točno vesta, kaj in kako narediti, da bo zvenelo odlično. Tako da je en konkreten kamenček v tem lepem mozaiku s spremljavo na klavirju prav gotovo dodala tudi Nika Kodrič.

Za zanimivost, ki veliko pove, naj izdam, da je ob meni sedel izkušen možakar s področja kulture, ki nobenega nastopa pred Mladinskim pevskim zborom OŠ Renče ni posebej pokomentiral, a je po našem nastopu spontano vzkliknil en res iskren “bravo!”. Res so bili izjemni, saj so v dvorano poslali prav poseben val energije, ki zagotovo nobenega ni pustil hladnega. Izkazali so se kot izjemen mladinski pevski zbor, ki nam je lahko vsem v čast in ponos. En iskren in srčen poklon vsem, ki so prispevali svoj zalogaj energije za tako očarljiv nastop. Če je »pesem zaklad v duši«, so člani pevskega zbora OŠ Renče naš zaklad, ki vedno znova gurmansko nahrani našo dušo. Bravo! OŠ Renče se lahko vsepovsod pohvali z res vrhunskimi pevskimi zbori. Čestitke!

Tina Krog

Dostopnost