Otroci iz skupine Oblački so že lansko leto sodelovali v projektu Turistične zveze Slovenije – Z igro do prvih turističnih korakov. Po dolgem in počez so raziskovali naravne in kulturne znamenitosti Renč. Letošnja rdeča nit projekta je FESTIVAL NAJ BO. Otroke smo povabili, da eno noč prespijo v vrtcu. To je bila noč brez staršev, v družbi vrstnikov, prijateljev in vzgojiteljic. Tako otroci kot starši so bili nad idejo in izvedbo noči pravljic navdušeni.

Čarovnije so se dogajale 4. decembra 2019 v vrtcu Renče. V sodelovanju z učenci in učitelji šole, ki so na ta dan izvedli bralni tabor in prav tako prespali v šoli, smo se najprej srečali na skupni večerji v šolski jedilnici. Predšolskim otrokom so šolarji glasno zaploskali za pogum, da bodo noč preživeli v vrtcu.

Po večerji smo se dobro oblekli, prižgali baterije in se v družbi učenk in učencev odpravili na sprehod po Renčah. Prehodili smo dolgo pot, na kateri so šolarji zelo lepo skrbeli za vrtčevske otroke. Slišati je bilo mnogo prijaznih besed, ljubeznivih pogledov, smeha in veselja. Opazovali smo zvezdnato nebo ter z baterijo posvetiti v vse kotičke teme, ki nas je obdajala.

Otroci so se najbolj veselili zabave v pižamah. Sami so se preoblekli, poskrbeli za svoje stvari, prijeli prijatelja za roko in zabava se je lahko začela. Otroci so bili navdušeni nad glasbo, plesom, druženjem,  zabavo in lučmi, ki so razsvetljevale igralnico.

Po manjšem prigrizku in počitku so si otroci umli zobe in se počasi pričeli pripravljat na spanje. Takrat jih je v igralnici pričakal velik pisan slon na steni igralnice. Prinesel jim je pravljico Slonom vstop prepovedan, v kateri deček in slonček vsem pokažeta, kaj je pravo prijateljstvo. Vsak otrok je v dar prejel igračko, slončka iz blaga, za katerega so naredili prostor na ležalniku, se stisnili k njemu in kmalu zaspali.

Noč je minila mirno, tiho, otroci so jo prespali brez težav. A že zelo zgodaj zjutraj je bilo slišati otroško hihitanje, klepetanje in pogovarjanje. Otroci so bili presrečni, veseli, bogatejši za novo izkušnjo.

Noč v vrtcu so opisali takole:

»Hvala za tak lep sprehod, mi je bil zelo všeč.«

»Me je na sprehodu hecala moja prijateljica.«

»Lepo je blo spat v vrtcu.«

»Všeč mi je blo, da smo imeli kroglo z lučkami.«

»Meni je blo všeč, k smo dobili slončka.«

Zapisala: vzgojiteljica Mateja Komac

Dostopnost