Učenke in učenci Osnovne šole Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče (v nadaljevanju OŠ Renče) so 31. januarja že četrtič povsem navdušili občinstvo in strokovno žirijo ter s svojimi nespornimi talenti in nadvse očarljivimi nastopi omogočili spektakularen večer. Tradicionalen dobrodelen dogodek pa je letos občinstvo navdušil še s prav posebnim presenečenjem, saj so svoje talente pokazali tudi tisti, ki sicer resno stojijo za katedrom. Celoten, že tako krasen dogodek, pa je oplemenitil tudi končni izkupiček prostovoljnih prispevkov: Šolski sklad OŠ Renče je tudi z vašo pomočjo bogatejši za zlatih 630,28 evrov! Zbrani denar je preko subvencij namenjen otrokom iz socialno šibkejših družin ter šoli in s tem vsem šolarjem za uresničitev nadstandardnih idej. 

Organizacijski odbor prireditve »Šola ima talent« in Upravni odbor Šolskega sklada OŠ Renče zagotavljata, da bo prav vsak evro oplemeniten z vsebino, ki našim učencem in učenkam omogoča kakovostno, zanimivo in prijetno šolanje. V preteklih letih je šolski sklad že dokazal, da zbrani denar ni sam sebi namen, ampak da se ga z lahkoto pretopi v pomembne in dobrodošle stvari in vsebine.

Pogumni nastopajoči so s svojimi talenti tudi letos ponosno napolnili program in dvorano ter s tem marsikomu polepšali večer, ki je bil še posebej sproščen, navihan in srčen zaradi briljantnega in izjemno talentiranega mladega voditelja dogodka, učenca 8. razreda OŠ Renče, Taia Žnidarčiča, ki je s svojim zrelim nastopom dokazal, da nas v prihodnosti čaka nova velika zvezda slovenskih televizij. V to smo prepričani. V Veliki dvorani Angela Mlečnika Kulturnega doma Bukovica smo lahko uživali med raznolikimi in zelo dodelanimi nastopi: na odru se je pelo, vihtelo palice, igralo na inštrumente, plesalo in še in še. Nastopi so bili polni dodelanih detajlov in momentov presenečenja. Ne samo otroci – tudi dogodek očitno zori in se vsako leto znova pokaže v še briljantnejši izvedbi.  Prav zato strokovna komisija, sestavljena iz profesionalnega plesalca, ki je navduševal tudi v Zvezdah plešejo, Andreja Rebule, operne pevke in zmagovalke oddaje Slovenija ima talent Julije Kramar in gledališkega, televizijskega in filmskega igralca Blaža Valiča tudi letos nikakor ni imela lahke naloge. Po tehtnem in preudarnem razmisleku je odločila, da bo letošnji piedestal tak:

  1. Sara Janjilović in Katarina Lozej sta občinstvo in strokovno komisijo brez kančka dvoma prepričali s svojim ognjevitim plesnim nastopom »Ogenj«, kjer so poleg izjemno vživetih letečih teles v zraku usklajeno letele tudi mažoretne palice.
  2. Evie je strokovno komisijo prepričala z izjemno, izvirno in globoko interpretacijo pesmi »Love of my life« skupine Queen, ki jo je dramatično začinila s skrivnostnostjo nastopa.
  3. Taisa Simčič pa je strokovno komisijo navdušila s sproščenim in igrivim pevskim nastopom »Monkey dance«, ki ga je izjemno zrelo, samozavestno in sproščeno oplemenitila s prisrčno koreografijo.

Letos je dobilo svoj glas tudi občinstvo in s svojim glasovanjem potrdilo izbor strokovne komisije: Sara in Katarina sta tako slavili kar dvojno zmago. Čestitke vsem zmagovalcem – tudi tistim, ki niso dobili nagrade: prav vsi ste bili res čudoviti in prav vsak izmed vas bi si zaslužil prvo mesto. Poklon vsem!

Kot rečeno, pa je imela letošnja edicija prireditve »Šola ima talent« kar nekaj presenečenj in novosti. Na pogostitvi so občinstvo razvajali kar učenci in učenke 9. razreda, ki so prigrizke z veliko mero ljubezni tudi sami pripravili. A ne le to: medtem, ko je strokovna komisija preštevala svoje glasove, je na odru s svojim plesnim talentom zablestel Tai Žnidarčič, ki je z neverjetno lahkotnostjo in samozavestjo vrtel po odru kar profesionalno plesalko Svetlano Cigoj, ki blesti tudi v oddaji Zvezde plešejo. Za piko na i pa je bilo največje presenečenje večera zagotovo prav posebna glasbena skupina, ki je v zasedbi učiteljev, učiteljic, vzgojiteljic in strokovnih delavk OŠ Renče pokazala, da nimajo le otroci talentov, ampak da je tudi med njimi kar nekaj briljantnih glasbenikov, ki bi morali postati kar stalna zasedba. Nika Kodrič, brez katere bi prireditev na več ravneh nasploh zelo trpela, je s spremljavo na klavirju kot vodja tega virtuoznega benda, odlično poskrbela, da so lahko na odru skupaj z njo briljirali tudi Marko Vidmar na kitari, Rudi Bučar, a ne, ne, se opravičujemo, Marko Juretič s svojo solo interpretacijo Bučarjeve pesmi “Frčafele”, ki so jih s svojim krasnim glasom in s čudovitim stasom poosebljale Mojca Saksida, Branka Pregelj Arčon, Ivana Škerjanec Maraž, Katja Černe, Kaja Devetak, Mojca Črnologar Merljak, Elena Knez, Sara Marušič in Barbara Leban. To je bila zagotovo poslastica večera, ki se mora čimprej spet ponoviti. Prepričani smo, da to ni bil njihov prvi in zadnji nastop, saj so popolnoma očarali. Ne smemo pa pozabiti na sončen otroški pevski zbor OŠ Renče, ki je pod taktitko zborovodje Nataše Domazet otvoril dogodek s himno prireditve »Šola ima talent«, ki jo je uglasbila Nika Kodrič, besedilo pa napisala Alja Furlan.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli podprli prireditev »Šola ima talent« in tako poleg dobrega dela in konkretno podkrepljenega mošnjička Šolskega sklada omogočili otrokom OŠ Renče brušenje svojih talentov in nabiranje izkušenj na velikem odru. Številčnemu in predanemu organizacijskemu odboru prireditve, fotografu Matiji Kogoju, tonskemu mojstru Samuelu Baša, radodarnim in številčnim sponzorjem in vsem ostalim, ki so nesebično pomagali, da je vse teklo tako, kot mora, pa čestitke za odlično izvedbo izjemnega dogodka, ki je spet navdušil. Še vedno pa ste vsi skupaj vabljeni k donaciji prostovoljnih prispevkov za Šolski sklad OŠ Renče, saj lahko po svojih zmožnostih – verjemite, da je vsak evro pomemben, saj omogoča veselo, brezskrbno in enakovredno doživljanje šolanja vsem učenkam in učencem OŠ Renče – donirate na račun SI56 0140 1600 0000 018, ki je odprt pri UJP in z dopisom namena nakazila »prostovoljni prispevek ŠOLA IMA TALENT« olajšate marsikatero stisko naših otrok. Hvala za vašo radodarnost in dobrodelnost – mošnjiček Šolskega sklada obljublja, da bo vsak podarjeni  evro osrečeval.

Tina Krog

Dostopnost