Vrtec Renče že več let sodeluje v Projektu turistične zveze Slovenije TURIZEM IN VRTEC.

V preteklih letih smo raziskovali in odkrivali naravne in kulturne znamenitosti kraja, letošnja nit projekta pa je MOJ KRAJ MOJ »CHEF«.

Projekt smo zasnovali z željo, da otroci spoznavajo kraj, kulinarično kulturo, obiščejo mlin ter sodelujejo pri  pripravi lokalne jedi. Otroci že v zgodnjih letih oblikujejo svoje prehranske navade, zato je pomembno, da jim zdrave navade približamo dovolj zgodaj, na njim primeren in zabaven način. Ker je bila koruza v preteklosti pomembno živilo za ljudi in živali, so jo sejali skoraj na vsaki kmetiji. Želeli smo, da otroci spoznajo to izjemno poljščino, ki se uporablja na stotine načinov in je povrh vsega še zelo zdrava. V skupini Zvezdice smo raziskovali pot OD ZRNA DO POLENTE.

Z otroki smo v septembru našli njivo, na kateri je rasla koruza. Ko je pridelek zrel, ga je potrebno pobrati in pospraviti. S kmetom smo se tako dogovorili, da otroci nekaj koruz poberejo. Otroci so  koruzo v manjših skupinah nosili s polja do igralnice, kar je bila zelo zabavna in nepozabna izkušnja. Potrebnega je bilo veliko sodelovanja in dogovarjanja, da je dolgo koruzno steblo prispelo s polja v igralnico.

V vrtcu so otroci spoznali ličkanje koruznih storžev, koruzna zrna pa so nam v igralnici služila za igro. Otroci so zrna najraje presipali, jih pobirali s pincetami, jih nalagali z žlicami, z njimi kuhali …. Koruzna zrna je bilo potrebno zmleti, zato smo obiskali mlin v Renčah, ki ima dolgo tradicijo. Otroci so bili nad velikim strojem navdušeni. Mlin so otroci tudi narisali. Prav tako kot koruzna zrna smo tudi koruzno moko otrokom ponudili za igro, presipanje, tehtanje in risanje.

Ker kuharskega mojstra iz kraja zaradi spoštovanja ukrepov, vezanih na Covid-19, nismo mogli povabiti v vrtec, smo se v kuharje spremenili kar sami. S kuharskimi kapami na glavi so se otroci ponosno in z veseljem pokazali našim kuharicam in kuharjem, nato pa še sami ob pomoči vzgojiteljic skuhali velik lonec polente. Polento smo ohladili na velikem pladnju, nato pa je vsak otrok z modelčkom izrezal zvezdico polente, jo po želji okrasil in ji dodal sir, zelišča ali paradižnik  in vrhunska jed je bila pripravljena. Nekaj otrok je zvezdico s polento »zalilo« z mlekom in pogostitev se je začela.  Vsi otroci so poskusili polento, veliko pa jih je želelo še dodatek.

Otroci so bili nad kuhanjem in končnim izdelkom navdušeni in komaj čakajo, kdaj bomo spet zavihteli »polentarje«

Vzgojiteljica Mateja Komac

Dostopnost