Po treh letih premora (zaradi vremena in epidemije) nam je od 10. do 12. junija 2022 uspelo ponovno organizirati Tabor preživetja, dejavnost, ki jo največ naših trenutnih in bivših učencev oceni kot najboljšo in nepozabno na naši šoli. Po nekaj letih smo se zopet vrnili na začetno prizorišče – na Vinišče.

Po vaji evakuacije na šoli in pouku v naravi se je približno 100 prijavljeni učencev od 5. do 9. razreda OŠ Renče in POŠ Bukovica v spremstvu strokovnih delavcev šole in Civilne zaščite Občine Renče-Vogrsko odpravilo proti Viniščam. Tam si je bilo potrebno najprej postaviti šotore, se seznaniti s taborniškim redom in okolico.

Učence je žreb razdelil v mešane skupine in dejavnosti so se začele. Vse so bile povezane z rdečo nitjo tabora – preživetjem. Tri dni so bili z nami vojaki Karantanije Adventures, ki so otroke učili postavljati bivake, izdelovati nosila, kuriti ogenj, Zlatko Zakladko, ki je z nami raziskoval užitne rastline, ekipa reševalcev CZ, s katerimi so otroci usvajali tehnike oživljanja ponesrečencev ter uporabo defibrilatorja. Pridružili so se nam tudi minerji, s katerimi smo spoznavali, kako ravnati z eksplozivnimi sredstvi, na katera mnogokrat naletimo. Otroci so imeli možnost učenja zidave suhozida v bližnjem kamnolomu, seznanili so se z novim spominskim obeležjem iz 1. svetovne vojne – Zvonico, v spremstvu lovcev raziskovali nočne poti, jahali in skrbeli za konje, s prostovoljkami izvajali igre za urjenje socialnih veščin, umetniško ustvarjali z naravnimi materiali, pokukali na obličje Lune, predvsem pa so se družili in preživljali čas v naravi brez elektronskih naprav.

Ves čas tabora je gorel taborniški ogenj in je na drogu vihrala slovenska zastava. Najstarejši učenci so ob pomoči CZ in strokovnih delavcev šole ponoči tudi stražili tabornike. Zadnji dan so se učenci pomerili v znanju orientacije, se srečali z delom policistov in čisto na koncu še z gasilskimi vajami PGD Renče, ki so jih gasilci v vročem popoldnevu zaključili z mrzlo prho za vse.

Zmagovalna ekipa tabora je na zaključnem zboru prejela pribor za preživetje, darilo Karantanije Adventures, zmagovalci tabora pa smo bili prav vsi.

Odlična izkušnja za otroke, ki so se družili, sodelovali in skrbeli drug za drugega, za strokovne delavce, ki otroke v naravi spoznavamo drugače kot v učilnici – in oni nas, ter za nepogrešljivo Civilno zaščito v okviru Občine Renče Vogrsko, ki je poskrbela, da je vse teklo.

Skozi tabor smo udejanjali vsebine kar dveh projektov, ŠolePLUS in POGUM, kjer otroci krepijo kompetence podjetnosti in spodbujamo prožno prehajanje med izobraževanjem in okoljem v osnovnih šolah. Učenci so razvijali svoje zamisli in priložnosti ter s tem razvijali kompetence odkrivanja priložnosti, ustvarjalnosti, vizije, vrednotenja zamisli in etičnega in trajnostnega razmišljanja. V sklopu virov so razvijali kompetence samozavedanja in samoučinkovitost, motiviranosti in vztrajnosti, vključevanja virov, finančne in ekonomske pismenosti in vključevanja človeških virov. Predvsem pa smo se na taboru premaknili k dejanjem in svoje znanje uporabljali v praksi. Otroci so prevzemali pobude, načrtovali in upravljali, obvladovali negotovosti, dvoumnosti in tveganja, sodelovali in se izkustveno učili.

Taborniški pozdrav – do naslednjega leta!

Dostopnost