Otroci in strokovne delavke iz skupine Čebele iz vrtca Bukovica smo se v torek, 13. 9. 2022, udeležili delavnice »Predstavitev in zasaditev primera zeliščnega vrta«. Praktična predstavitvena delavnica v sklopu projekta LAS – Z znanjem do trajnostne prihodnosti naravnih virov – VZ-TRAJNOST, je potekala ob stavbi Občine Renče-Vogrsko.

Otroci so spoznali, kako je treba pripraviti zemljišče za zasaditev (primeri tal in klime, priprava gredice in uporaba gnojil). Seznanili so se z orodji (lopata, grablje, motika). Gaja Pavliha je otrokom predstavila zelišča, ki se najpogosteje uporabljajo v kulinariki, in zelišča, ki sodijo skupaj. Ob tem so otroci povedali, da ima tudi nona v vrtu zelišča, da nono uporablja orodje. Ob vonjanju so se spomnili na zobno pasto.

Sledil je praktični del. Vsak otrok je vzel otroško lopatko. Na gredici so v izkopano luknjo dodali humusno zemljo, iz saditvenega lončka vzeli zelišče in ga posadili. Otroci so ves čas pazljivo stopali po zemlji in pazili, da ne bi pohodili zasajenih rastlin. Z Gajino pomočjo smo posadili zelišča in se pogovarjali o tem, kaj rastline potrebujejo za rast.

Otroci in strokovne delavke se organizatorjem najlepše zahvaljujemo, saj je bil dogodek izpeljan z veliko mero animacije in prenosom znanja. Otrokom se je vtisnil v lep spomin, pri tem pa so razvijali odnos do okolja in narave.

Mojca Črnologar Merljak

Dostopnost