V četrtek, 18. maja, smo se učenci 6. a in 6.b razreda odpravili v Slovensko primorje. Z nami sta šli še učiteljici Ivana Škerjanec Maraž in Anja Podlogar.

Ob 7.30 nas je pred šolo pričakal avtobus, s katerim smo se odpeljali. Ko smo prišli do Škocjanskega zatoka, smo najprej pojedli, nato pa smo se odpravili na ogled.

V Škocjanskem zatoku smo se ustavili pri opazovalnicah, kjer nam je vodička Andreja vse razložila. Povedala nam je, da je zatok postal zaščiten leta 1998, da je umetno narejen in da tam gnezdijo številne ptice in živali. Imajo tudi konje in govedo, ki pomagajo pri vzdrževanju rezervata. Rezervat je razdeljen na dva dela, sladkovodni in slani. Na koncu smo šli še na razgledni stolp.

Z avtobusom smo se odpravili v Luko Koper, kjer smo bili ves čas v avtobusu z vodičem. Povedal nam je, da so jo ustanovili leta 1957 in se je na začetku imenovala Pristanišča Koper. Videli smo potniški in avtomobilski terminal, veliko sipkih tovorov, žerjavov, ladij itd. Izvedeli smo veliko zanimivih in novih stvari.

Odpeljali smo se do strunjanske plaže, kjer smo pomalicali, si privoščili sladoled in se odpočili. Ogledali smo si še strunjanske soline in klif.

Po napornem in lepem dnevu smo se utrujeni vrnili domov.

Sara Stibilj, 6.b

Dostopnost