Vrtec Renče je bil v šolskem letu 2022/2023 vključen v projekt Turizem in vrtec, katerega rdeča nit je bila ŠPORTNA DOŽIVETJA BOGATIJO MLADINSKI TURIZEM.

Otroci iz skupin Zvezdice, Mavrice in Oblački so tekom leta spoznavali različne športe, s katerimi se srečujemo v domačem kraju. Skupine so tekom leta spoznale kotalkanje, škuljanje, kolesarjenje, gimnastiko, supanje, ribolov, nogomet, karate, …

Preko različnih aktivnosti, speljanih zunaj in znotraj vrtca, so bili otroci postavljeni pred številne izzive. Spoznavali so potrebno opremo, pripomočke in orodja posameznega športa in se v nekaterih tudi preizkusili.

Trenerke Kotalkarskega kluba Renče so otrokom omogočile, da so si na noge nadeli kotalke in se preizkusili v kotalkanju.

Urša iz Športnega društva Partizan Renče je otrokom na igriv in zanimiv način predstavila gimnastiko. Skozi igro so se ogreli ter nadaljevali z vajami na poligonu (trampolin, airtrack blazina, skrinja, …).

Člani  Športnega društva Škulja iz Vogrskega so otrokom poskusili približati škuljanje. Otroci so bili na začetku nekoliko zadržani, a so se nad igro kmalu navdušili.

Strokovne delavke smo, skupaj s športnim pedagogom, organizirale »kolesarski dan«. Otroci so v vrtec pripeljali kolesa oz. poganjalce ter urili kolesarske veščine.

Prav tako kot že omenjeni športi, je otroke pritegnil tudi nogomet. Člani Nogometnega društva Renče so otroke poskusili navdušiti nad igro nogometa, kar jim je tudi uspelo. Odigrali so tekmo in žogo večkrat zabili v gol.

Neža iz društva Vipava SUP adventure  je otrokom predstavila supanje. Kljub temu, da smo šport spoznali v igralnici, so bili otroci nad supanjem navdušeni.

V vrtcu nas je obiskala tudi Lana, ki je mlade športne raziskovalce navdušila s karatejem. Otroci so uživali, ko so si pomerjali kimono in ponavljali gibe za mlado karateistko.

Otroci so z dejavnostmi, izvedenimi v sklopu projekta, doživeli veliko zanimivega ter pridobili nove izkušnje. Marsikateri otrok se je s posameznim športom srečal prvič in marsikoga je vsaj en šport navdušil. Prav tako so, nad veseljem otrok po izvedenih dejavnostih, poročali tudi starši.

Hvala vsakemu posamezniku in društvom, ki so si vzeli čas in otroke obogatili s športnimi doživetji. Hvaležni smo, da imajo otroci v našem kraju veliko možnosti kvalitetnega, športnega preživljanja prostega časa.

Hvala tudi Turistični zvezi Slovenije za zanimivo temo, ki smo jo razvijali čez celo leto. Nestrpno pričakujemo novo temo, ki jo bomo raziskovali v prihodnjem šolskem letu.

Zapisali vzgojiteljici Nina Furlan Balič in Sara Marušič

Fotografija: Arhiv vrtca Renče

Dostopnost