Učenci izbirnega predmeta Nemščina 2 so se na zgodnje sobotno jutro, 9.12.2023, z avtobusom podali na dolgo pot proti glavnemu mestu Avstrije – Dunaju.

Prvi postanek na Dunaju je bil Schönbrunn, nekdanja rezidenca Habsburžanov, ki je vpisana na seznamu svetovne dediščine Unesca. Tokrat smo namesto cvetočih vrtov in razkošnih soban občudovali stojnice pred palačo, ki so dehtele in se razkazovale z adventnimi čari. Posebna atrakcija je bil za naše učence sneg, ki ga je bilo potrebno okušati z vsemi čuti.

Nato je sledila še krajša vožnja do samega centra, kjer pa se je naša mladež odločila, da gremo mi z googlom po svoje in tako smo se razšli od naše vodičke in ostalih turistov. Naša prva naloga, ki smo si jo zadali, je bila odkritje restavracije, kjer ponujajo Wiener Schnitzel. Po nekaj neuspelih korakih nam je to uspelo in z veseljem smo zaužili eno od znamenitosti Dunaja. Učenci so ves čas pridno snemali in fotografirali utrinke, iz česar bodo nastale reportaže, ki si jih obetamo tudi na šolski spletni strani.

Po eni od najbolj obiskanih ulic v centru mesta, Mariahilfer Straße, smo se sprehodili in občudovali lokalne znamenitosti. Nič kaj tipično avstrijsko se ni zdel Starbucks Cafe, ampak učenci so presodili, da je to res nekaj, kar je treba na Dunaju nujno obiskati.

Na omenjeni ulici so nas presenetili še Božički, ki so obvladali godbo na pihala in božične pesmi. Še nekaj obiskov trgovinic z dialogi v nemščini in že je bil čas, da poiščemo preostanek skupine in naš avtobus. Kar pa niti ni bila čisto enostavna naloga.

Ampak … uspelo nam je, kot tudi vsem ostalim, in ob 18.00 smo se z Museumsquartierja v samem centru podali na dolgo pot domov. Z nekaj vmesnimi postanki, partijami enke, dremeži, smehom in nekaj neumnosti smo pol ure čez polnoč prispeli nazaj v Vrtojbo, kjer so otroke že čakali starši.

 Zimska dogodivščina, ki ne bo šla v pozabo.

Mojca Saksida

učiteljica nemščine

Dostopnost