Od 2. do 4. oktobra 2019 smo na predmetni stopnji organizirali družboslovne dneve dejavnosti, kjer smo se medpredmetno povezali na temo MOJA MEJA.

Učenci 6. razredov so si ogledali muzej v Tolminu, izdelovali so plakate o kulturni dediščini, spoznavali stare mere, ustvarjali na temo otrokovih pravic. V pogovoru s starejšimi so spoznavali zanimivosti življenja v naših krajih pred drugo svetovno vojno, med vojno in po njej. Dneve so zaključili z degustacijo italijanskih jedi, ki so se razširile v naše kraje.

Učenci 7. razredov so ob problematiki meje, zamejcih, dvojezičnosti in slovenskem etničnem ozemlju obravnavali pesem Miroslava Košute »Stegnjeni prst«. Doma so povprašali o zgodbah, kako so ljudje s pomočjo meje, poskušali zaslužiti. Te zgodbe so učenci pri pouku pripovedovali. Pogovarjali so se o italijanskih jedeh, pripravili so pizza – štručko, tiramisù in panakoto.

Učenci 8. in 9. razreda so si ogledali film »Moja meja« in z ustvarjalko filma Nadjo Velušček poklepetali o pretresljivih zgodbah naše meje, ki so nastale po letu 1947.

Nekaj učencev 8. razreda je obiskalo varovance Medic hotela, kjer so se seznanil o življenju v povojnem času.

Učenci 9. razreda so obiskali Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici in grad Dobrovo v Goriških brdih. Pri pouku so obravnaval pesem Janeza Povšeta »Meja« v slovenščini in italijanščini.

Dostopnost