V petek, 15. novembra 2019,  je v naši šoli potekal naravoslovni dan na temo Zdravje.

Vsi  učenci od 1. do 5. razreda smo se zbrali v učilnici, kjer smo s svojimi znanji in izkušnjami ter ob medsebojnem sodelovanju  poskušali  dvigniti raven ozaveščanja o zdravem načinu življenja z različnimi načini spodbujanja in krepitvijo  iniciative v zvezi z zdravjem.

V nadaljevanju smo se pripravili na še kako pomemben jutranji obrok in si z veseljem privoščili tradicionalni slovenski zajtrk: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Na mize smo postavili svečke in ročno izdelane pogrinjke, ki smo jih izdelali sami, in si tako pričarali čudovito vzdušje. Ob tem smo poudarili , kako pomembna je lokalna samooskrba  s kakovostno hrano iz lokalnega okolja in kako pomembno je to spodbujati.

Med aktivnostmi tekom dneva  smo večkrat poskrbeli tudi za gibanje, tako na svežem zraku kot tudi v  učilnicah.

Sledilo je sladko presenečenje, saj nas je v jedilnici pričakal dišeč, sveže pečen kostanj, katerega nam je spekel hišnik.

Dan slovenske hrane se je nadaljeval s kosilom. Učenci smo pri kosilu jedli vipavsko joto in domače orehove štruklje. Po kosilu smo se pogovarjali še o drugih tradicionalnih slovenskih jedeh. Prebrali smo recept za domačo joto. Ugotovili smo, da je jota pripravljena iz mesa, mi pa smo jedli joto brez mesa. Vsak učenec je na list papirja narisal in napisal nekaj na temo današnjega dne.

Naravoslovni dan smo zaključili v prijetnem vzdušju  s sklepom, da bomo za zdravje še naprej dobro skrbeli.

Zapisala učiteljica Nika Kodrič

Bukovica, 22.11.2019

Dostopnost