Spoštovani starši!

Po dveh mesecih samevanja, se v vrtec in šolo vrača življenje. Vrata smo zaprli čez noč, odpiramo jih postopoma.

Začeli bomo z najmlajšimi in to že v ponedeljek, 18. 5. 2020. Starši ste potrebe po varstvu v vrtcu in k pouku otrok v prvem triletju že najavili. Naročili ste tudi malico in kosilo.

Dodajam še nekaj navodil za učinkovito izvajanje priporočil ministrstva in NIJZ. Čeprav je bila epidemija virusa preklicana, ukrepi za preprečitev širjenja korona virusa še vedno veljajo.

Delo bo potekalo po do sedaj veljavnem urniku. V Renčah bo odprt le vhod iz parkirišča pri telovadnici. V Bukovici bodo otroci v vrtec vstopali skozi vhod v vrtca, učenci pa skozi vhod v šole. Starši otroka oddate pred vrati, kjer ga bodo sprejele strokovne delavke šole in vrtca. Pri prihajanju morate upoštevati socialno distanco 1,5 m. Odrasli morate imeti maske. Otroci ne nosijo mask. Za zagotavljanje in upoštevanje pravil bo na vratih poskrbel pripadnik Civilne zaščite Občine Renče – Vogrsko. Priporočam, da greste od doma dovolj zgodaj, da ne bo pred vhodom nepotrebne gneče in  živčnosti.

Skupine otrok v vrtcu in učencev v razredih smo oblikovali v skladu z navodili ministrstva in priporočilom NIJZ.

Učenci se ne bodo preobuvali v garderobah, ampak v učilnicah. V učilnicah bo tudi njihova garderoba. Obuvala in obleka naj bodo primerna za odhode v naravo.

V popoldanskem času, ko bodo otroci in učenci odhajali domov, bo veljal enak red.  Svojega otroka boste počakali pred vrati.

Prevozov s šolskim kombijem zaenkrat še ne bo. Po otroke pridete, ko imate možnost, a najkasneje do 16. ure v OŠ Renče in 15.35 v POŠ Bukovica.

Prve dni bo delo v šoli namenjeno predvsem prilagajanju novim razmeram. Navodil in priporočil bodo dobili v vrtcu in šoli dovolj, zato jih ni potrebno že vnaprej  pripravljati  doma. Mislim, da bodo strokovne delavke znale novo situacijo predstaviti na dovolj igriv in otrokom prilagojen način in vam glede tega ni potrebno biti v skrbeh.

Na spletni strani šole si preberite tudi Navodila in priporočila za zagotavljanje varnosti pred okužbami. Spomnil bi vas tudi na problem, s katerim smo se srečevali pred zaprtjem šole. Takrat smo se zelo intenzivno ukvarjali z problemom uši. Tudi glede uši zakon določa, da je potrebno, tam kjer se uši pojavijo, izvajati postopek razuševanja. V šoli in vrtcu so zagotovo iztrebljenje. Če se bodo pojavile bodo prišle z otroki. Da se to ne bi zgodilo, preglejte glave otrok doma in čez vikend po potrebi opravite vse postopke razuševanja. Da preprečimo vnos in širitev uši, bomo v skladu z napovedmi tudi mi kontrolirali morebitno prisotnost uši na glavah otrok.

Od naše doslednosti pri upoštevanju navodil je veliko odvisno, kako se bo odvijalo življenje v naslednjih mesecih in letih. Zato je prav, da naredimo vse kar lahko, da ohranimo zdravje.

Skrb se začne se že s tem, da v šolo in vrtec prihajajo le zdravi otroci, v nadaljevanju pa, da dosledno upoštevamo navodila in priporočila. Pri tem se moramo zavedati, da so vsi ti ukrepi predvsem pomoč pri ohranjanju zdravja in ne omejevanje svobode, kot je to prepogosto razumljeno. Če se vprašamo, ali je pomembnejše zdravje ali svoboda, je moj odgovor: oboje.  Upoštevanje pravil, ki pomagajo ohraniti zdravje, v ničemer ne krati moje svobode. Zato bodimo hvaležni vsem, ki so pripomogli, da nas epidemija ni prizadela tako hudo, kot se je dogajalo v naši soseščini in širom po svetu. Vredno pa je razmisliti, kaj nas je pripeljalo do epidemije.

Upam tudi, da nas epidemija koronavirusa ne bo pripeljala v epidemijo sovražnosti, nestrpnosti in nezadovoljstva ter nobeno drugo krizo, ki bi ogrožala naše osebno dostojanstvo. 

Veselimo se tudi nadaljnjega rahljanja in sproščanja ukrepov.

Ravnatelj
Bogomir Furlan

Priloge:

 

Dostopnost