GREMO PEŠ! je bil slogan zadnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal med 16. in 22. septembrom lani. S šestimi oddelki Osnovne šole Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče, Vrtca Renče, Podružnične osnovne šole Bukovica in Vrtca Bukovica smo združili moči in na glas pozvali k spremembi mobilnostnih navad preko celega leta. Na zaključnem dogodku, ki je potekal v četrtek, 18. junija 2020, so učenci županu občine Renče-Vogrsko, gospodu Tariku Žigonu, pripovedovali o svojih doživetjih na razstavi, ki je za širšo javnost na ogled v prostorih občine.

Pravijo, da je hoja tisti najmanj spektakularen način premikanja, ki je hkrati tudi najbolj naraven, najbolj zdrav in vedno znova presenetljivo sproščujoč. Velika težava sodobne družbe je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev, ki jo v veliki meri spodbuja pretirana raba osebnih avtomobilov. Zato smo že septembra slavili hojo, ki pa smo jo spodbujali preko celega leta, tudi v času koronavirusa. V enem tednu smo namreč takratni trajnostni način prihoda v šolo povečali za 41,7% in tako na koncu pristali pri skupnih 76,8% (prej 35,1%).

Čeprav nas hoja sicer resda premika od točke A do B, hkrati poskrbi tudi za vsaj minimalno raven fizične aktivnosti. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti.

Glavni cilj  v vrtcih je bil predvsem spodbujati otroke, da skupaj s starši prehodijo pot od parkirišča do vrtca (200 m) ter tako pomagajo izvesti igro Beli zajček, katere cilj je bil očistiti zajčkov kožušček. Namen igre je bil otroke in njihove starše spodbuditi, da prihajajo v vrtec na čim bolj trajnosten način: peš, s kolesom, skirojem, rolerji, poganjalčkom ali avtobusom. Na takšen način smo z manj izpusti poskrbeli, da je zajčkov kožušček iz dneva v dan postajal bolj bel. Pri projektu so v okviru vrtca aktivno sodelovale strokovne delavke Mateja Komac, Mojca Kobal in Irena Jerovšek skupaj s sodelavkami Ariano Oven, Nino Furlan Balič in Ivano Remec.

V šoli smo želeli prispevati k spreminjanju potovalnih navad otrok od 1. do 9. razreda in njihovih bližnjih ter posledično k zmanjševanju motornega prometa v okolici vrtcev in osnovnih šol. Na ta način so se aktivno vključili oddelek 1. in 2. E iz POŠ Bukovica z mentorico Barbaro Mugerli in Niko Kodrič, oddelek 6. A z mentorico Almo Gregorič in 6. B z mentorjem Markom Vidmarjem iz OŠ Renče ter na ta način prispevali k zmanjšanju okoljskih obremenitev, k spodbujanju gibanja otrok in s tem h krepitvi njihovega zdravja.

Vodja projekta v šoli in vrtcu je bil Marko Juretič, ki je s potekom aktivnosti zelo zadovoljen. ˝Presenečen sem, kako so otroci z veliko zavzetostjo in dobro voljo sprejeli izziv. Seveda je bila potrebna začetna motivacija, a kaj kmalu so učenci sami v sebi našli voljo in moč, da so vsak dan prepričali še nekoga, da se jim je pridružil in na ta način poskrbel, da jih je v šolo prišlo naslednji dan še več peš ali s kolesom. Presenečen sem bil tudi nad odzivom otrok in predvsem staršev v vrtcu. Brez težav so avtomobile pustili na nekoliko oddaljenejšem parkirišču in otroke pospremili v šolo peš. Vsi skupaj smo dokazali, da smo lahko veliko bolj trajnostno usmerjeni, kot pa dejansko smo. Želim si, da so otroci in učenci od tega leta aktivnosti odnesli vsaj spoznanje, da je lahko prihod v šolo veliko zabavnejši kot je včasih jutranja vožnja avtomobilom, ko starši večinoma tekmujemo s časom. Izkoristimo to možnost in pojdimo peš, s kolesom ali rolerji, vsak dan!”

 

Razstava z naslovom Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah

Razstava, ki so jo pripravili vsi aktivno udeleženi v projektu, je od četrtka 18. junija 2020 dalje na ogled v prostorih občine Renče-Vogrsko. Otroci so s svojimi stvaritvami pričarali čudovito kuliso ter za župana, gospoda Tarika Žigona, pripravili tudi pisni predlog izboljšanja infrastrukture oziroma prometnih režimov za občino in predloge z enostavnim kartografskim prikazom. Nastali sta tudi čudoviti knjigi, ki pa ju žal zaradi varovanja osebnih podatkov otrok ne moremo pokazati širši javnosti.

Verjamemo, da smo s številnimi različnimi dejavnostmi pripomogli k bolj zdravemu načinu življenja in predvsem skrbi za okolje. Otroci se zavedajo pomena trajnostne mobilnosti in jo razumejo v pravem pomenu. Z neverjetnim navdušenjem so z dneva v dan hiteli pripovedovati, da so v vrtec oziroma šolo prišli peš, s kolesom ali kako drugače, kar je pravzaprav tudi namen. Spodbujanje zdravega načina življenja, gibanja in boljšega odnosa do sovrstnikov in do okolja ter spodbujanje varnega in kulturnega vedenja v prometu.

Gremo peš! Vsak dan, vsak teden, celo leto. Zaradi nas in naše narave!

Dostopnost