V sredo, 5.10.2022, smo učenci 9. a in 9. b razreda opravili 3 šolske ure slovenščine na spominski poti Simona Gregorčiča ali na kratko Gregorčičevi poti, ki vodi iz Renč na Gradišče. Spremljali sta nas učiteljici slovenskega jezika Erna Janašković in Mojca Saksida. Izpred šole smo krenili ob 8.35 uri.

Pot nas je vodila po glavni cesti mimo pokopališča skozi Arčone. Sprehodili smo se po makadamski poti, ki pelje čez Rabatovec na Gradišče. Ko se je pot začela rahlo vzpenjati, smo upočasnili korak, popili požirek vode, nekateri so se okrepčali z malico, ki smo jo vzeli s sabo, pogovarjali smo se, se smejali in tako v sproščenem vzdušju prispeli do Gregorčičevega vrta.

Tam nas je gospod Kerševan seznanil z življenjem in delom pesnika Simona Gregorčiča. Ogledali smo si tudi nov spomenik Simona Gregorčiča, si malo ob njem na klopci odpočili, naužili vonjav z zeliščnega vrta in nadaljevali našo pot do hiše, na kateri stoji spominska plošča Goriškemu slavčku v bližini cerkve.

Nato smo se povzpeli v cerkev. Na Gradišču je Gregorčič služboval in ustvarjal več kot dvajset let, zadnja leta svojega življenja pa je v tej vasici preživel tudi zelo znan slikar Jožef Tominc. Učiteljica Erna nam je predstavila podatke o slikah v cerkvi in nam povedala, da je kip, ki krasi cerkveni oltar, ob požaru ostal nedotaknjen.

Pot smo nadaljevali proti kulturnemu domu, kjer smo srečali skupino dijakov, ki so, tako kot mi, prišli na ekskurzijo. Pri kulturnem domu smo še spregovorili o Gregorčiču in Tomincu, potem pa je prišel čas za odhod. Ob 11. uri smo se po isti poti v sproščenem in prijetnem vzdušju vračali proti Renčam.

V lepem jesenskem vremenu smo tako spoznavali šolsko snov na prijeten način ob pogledu na čudovite, a oddaljene vrhove Krna, razumeli Gregorčiča, zakaj nazaj – Nazaj v planinski raj.

                                                                                             Nika Grenkuš

OŠ Renče

9.b

Dostopnost