OPAZOVALA SEM DELNI SONČEV MRK

Bila sem v Osnovni šoli Renče, ko sem izvedela, da je mogoče videti delni Sončev mrk. Zgodilo se je dne 25.10.2022 ob 13:00 uri.

Sončni mrk nastane, ko Luna pride med Sonce in Zemljo ter vrže svojo senco na naš planet. Udeležena sem bila tega neverjetnega in redkega pojava. Učitelj Marko je prišel v razred in nas poklical po skupinah, da si pridemo ogledati ta pojav. Prišli smo do okna in tam nam je učitelj dal varilno masko.  Vedela sem, da v kolikor varilne maske ne uporabljaš, pride do poškodbe oči ali celo oslepiš. Ko sem opazovala delni Sončev mrk sem videla Sonce, ki je bilo obarvano v zeleno zaradi varilne maske. Mrk je bil le delni, saj je le en del Sonca prekrivala Luna.   

Zelo sem bila navdušena. Upam, da bom še imela možnost to opazovati.

Napisala: Eneja Gorkič, 4.b razred

DELNI SONČEV MRK

V torek, 25.10.2022, sem s sošolci bila pri pouku. Ob jasnem vremenu smo skozi okno opazovali delni Sončev mrk. Pri nas se je delni mrk začel približno ob 12.20 uri in zaključil ob 13.20. Sončev mrk nastane, ko Luna preide med Soncem in Zemljo ter vrže svojo senco na naš planet. Popolni sončni mrk nastane, ko Luna popolnoma prekrije Sonce in del Zemlje za trenutek potisne v popolno temo.

Prirodoslovni muzej Slovenije in zavod Cosmolab so tudi na ta dan na Kongresnem trgu v Ljubljani organizirali javno opazovanje Sončevega mrka. Tam je bilo veliko astronomov, ki so s teleskopi in tudi drugače omogočili varno opazovanje Sonca.

Sončni mrk smo učenci spremljali z uporabo zaščitnih očal. Močna svetloba lahko trajno poškoduje oči. Če hočemo varno opazovati, potem moramo naše oči zaščititi s filtri, saj nam gledaje v Sonce lahko poškoduje vid. S prostim očesom lahko torej Sonce opazujemo le zjutraj in zvečer, ko je zelo nizko nad obzorjem, ali pa skozi meglo in oblake.

Počutila sem se zelo navdušeno, ker sem prvič v življenju videla delni Sončni mrk, ki je redek nebesni pojav. Nadvse upam, da bom še kdaj doživela tak dogodek!

V sonce nikoli ne gledamo brez posebnih filtrov!                                                                              

Tia Štimnikar 4.B

SONČEV MRK

V torek  25.10.2022, nas je po pouku obiskal učitelj Marko Juretič. S seboj je prinesel varilno masko.

 Najprej je odpeljal prvo skupino učencev v razred  4.B, nato drugo in na koncu pa še tretjo skupino. Jaz sem bil v tretji skupini. Z varilno masko smo opazovali Sončev mrk.

Zelo sem bil navdušen, saj sem videl Luno, ki je prekrila del Sonca. Sonce je bilo skozi varilno masko zelene barve. Ta je redek pojav, ki ga bom mogoče še enkrat videl, ko bom velik.

Maks Merljak  4.b

OPAZOVALA SEM SONČNI MRK

Včeraj, 25.10.2022, je bilo mogoče opazovati delni sončni mrk.

Učitelj MARKO JURETIČ nas je učence 4.a in 4.b razreda odpeljal v učilnico 4.b razreda. Skozi varilno masko smo opazovali delni sončni mrk. Videti je bilo zeleno sonce, majhen delček pa je prekrivala LUNA. Sončni mrk nastane, ko Luna pride med Sonce in planet.

Zelo mi je bilo všeč, da sem lahko videla ta zelo redek pojav.

Petanjek Prando Urša , 4.b

DELNI SONČNI MRK

Delni sončni mrk se je pojavil v torek, 25.10.2022, na nebu. Opazovali smo ga učenci  iz Osnovne šole Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče. Začel je ob 11.18 in zaključil se je ob 13.24.

Z učiteljico smo se igrali igrico na črke. Ko je prišel učitelj Marko Juretič, nas je povabil k sebi. Šli smo v 4.b razred. Pogledali smo skozi potemnjeno steklo in videli delni sončni mrk. Delni sončni mrk nastane, ker Luna prekrije Zemljo in Sonce.

Upam, da bom delni sončni mrk še kdaj videl. Čeprav se bo naslednji zgodil šele leta 2081.

Tian Gaberšček, 4b.   

Dostopnost