V torek, 8. novembra 2022, smo  učenci prve triade obiskali gasilce v gasilskem domu v Renčah. Drugošolcem so se pridružili tudi vrtčevski otroci

Preživeli smo zelo zanimivo dopoldne. Tako sta svoje vtise opisala tretješolca Keli Ludvik in Rok Uršič.

V torek smo imeli tehniški dan. V šoli smo se pogovarjali o gasilcih. Po malici smo se odpravili proti gasilskemu domu. Sprejeli so nas trije gasilci. Najprej smo si ogledali posnetek dogajanja na Krasu, kjer je divjal največji požar v zgodovini Slovenije. Videli smo, kako se je ogenj širil zaradi vetra in kako težko je bilo gasiti.

Potem smo si ogledali gasilske obleke. Povedali so nam, da so za različne namene. Pokazali so nam tudi čelade, nekateri smo si jih dali na glavo. Ugotovili smo, da so ene težje, druge pa lažje. V gasilski garderobi smo videli lepo zloženo opremo vseh gasilcev. Na oblekah in čeladah imajo zapisana svoja imena.

Šli smo do velikega kamiona, ki ima veliko opreme. Na eni strani ima sekire in orodje, na drugi strani  jeklenke zraka, razpihovalec dima, agregat za elektriko, zadaj pa navito dolgo cev. V cisterni je zelo veliko vode. Gasilec je iz manjšega vozila potegnil cev in vsi smo lahko poskusili špricati vodo.

Nazadnje smo šli k gasilnemu aparatu. Razdelili smo se v pare, eden je črpal vodo, drugi pa je s curkom zadeval lonček, dokler ni padel na tla.

Gasilci so nas veliko naučili. Všeč mi je bilo, ko so nam pokazali opremo. Ta dan je bil zelo zanimiv in super.

Dostopnost