Tečaj je potekal od 24. do 27. januarja 2023, udeležilo pa se ga je 20 predšolskih otrok iz skupin MAVRICE, OBLAČKI in ČEBELE.

V torek zjutraj so se otroci z avtobusom odpeljali na smučišče Ski Bor v Črnem Vrhu. Že sama vožnja z avtobusom je bila za otroke veliko in zanimivo doživetje. Nekaj otrok se je z avtobusom peljalo prvič.

Prvi dan so se otroci prilagajali na smučarsko opremo. Vaditelji smučanja in strokovne delavke vrtca smo jim pomagali pri obuvanju  smučarskih čevljev in smuči, samostojno pa so že prvi dan hodili s smučmi navkreber ter se spuščali po položni naklonini. Poudarek je bil na varnem ustavljanju.

Drugi dan so otroci z več smučarskega predznanja že samostojno uporabljali veliko vlečnico in pod budnim očesom vaditelja smučanja vijugali po progi.

Jutranje ogrevanje je potekalo skozi igro, tako da so bili prvi smučarski koraki otrok povezani z veliko mero veselja, zadovoljstva in smeha.  Otroci so se naučili pobiranja po padcu, drsenja po snegu, spreminjanja smeri, obračanja na mestu, ustavljanja … Za večjo motivacijo otrok smo tretji dan razdelili nekaj nalepk, zadnji dan tečaja pa otrokom podelili zaslužene medalje.

V Črni Vrh smo povabili tudi starše, da so lahko občudovali svoje otroke, ki so v nekaj dneh osvojili toliko smučarskega znanja, da so se samostojno peljali z veliko vlečnico ter se spuščali po smučišču. Vse dni smučarskega tečaja je za otroke skrbela ekipa štirih učiteljev smučanja in tri strokovne delavke vrtca.

Otroci so po tečaju povedali:

»Sem smučala. Smo šli na velik hrib, Črna Gora. Ni mi bilo všeč, k sem padla.«

»Zabavno je blo, k sem smučal. Mi je blo lepo. Sem videl sidro. Sam sem se peljal. Sem se puhno novega naučil. Še bi šel.«

»Je blo zelo lepo. Enostavno je smučat. Sem s sidrom na vlečnici se vozila. Eva in Samo in Mateja so pokazali, mi smo pa ponavljali za njimi. Ni težko.«

Zapisala: vzgojiteljica Mateja Komac

Dostopnost