Na pobudo Sveta Evrope od leta 2001, 26. septembra, praznujemo evropski dan jezikov. V ta namen smo že tretje leto zapored, v okviru kulturnega dne za 9. razred, dan posvetili jezikom. Na OŠ Renče imajo učenci možnost izbirati med več tujimi jeziki. Poleg obvezne angleščine, se lahko učijo tudi italijanščino, nemščino in španščino.  Danes se na naši šoli lahko sliši veliko tujih jezikov. V pogovoru smo prišli do zaključka, da bi zlahka rešili težavo sporazumevanja z veliko različnimi sogovorniki.  Gotovo je to zanimivo dejstvo.

Po uvodni jutranji predstavitvi smo vzpostavili video povezavo z Luksemburgom. Iz pisarne prevajalske službe se nam je oglasila gospa Maša Brosche, ki je sicer Slovenka,  živi in dela pa v Luksemburgu že petnajst let. Predstavila nam je delo prevajalca v Evropskem parlamentu, učenci pa so ji zastavili nekaj vprašanj o življenju v tej majhni državi. Nato se nam je v učilnici pridružil še Carlos Garcìa Zapata, Čilenec, ki zdaj že nekaj mesecev živi v Novi Gorici. Ob projekciji z geografskimi značilnostmi in lepotami svoje dežele, nam je opisal državo Čile. Govoril je v bogati angleščini, na trenutke s slovničnimi pomanjkljivostmi, a zelo suvereno in tekoče. Učenci so mu z zanimanjem prisluhnili in z vprašanji o podobnostih in razlikah med Slovenijo in Čilom popestrili pogovor.

Ob zaključku dneva so učenci, pod mentorstvom učiteljice likovne umetnosti Anje Podlogar, eno od šolskih sten pri vhodu poslikali in popisali v duhu evropskega dneva jezikov.  Tako je tudi tokrat na dan evropskih jezikov ostal barvit in poučen, multikulturen pozdrav nam in vsem obiskovalcem šole.

Preživeli smo prijeten, zanimiv in poučen dan v družbi gostov, ki so nam jezikovno in kulturno obogatili dan.

                                                                                   Besedilo: Tamara Konič in Katja Černe

                                                                                   Fotografije: Tamara Konič

Dostopnost