Ves teden smo posvetili zdravi prehrani in dejavnostim, ki nam pomagajo ohranjati zdravje, zaključil pa se je v petek, 17. novembra, ko praznujemo Dan slovenske hrane in obeležimo Tradicionalni slovenski zajtrk v vseh šolah in vrtcih po Sloveniji.

V ponedeljek smo se naučili, da se moramo zdravo prehranjevati, skrbeti za osebno higieno, se veliko gibati, uriti možgančke in dovolj spati.

V torek smo se skozi pravljico Pekarna Mišmaš naučili, da ni dobro, da vtikamo nos v stvari, ki se nas ne tičejo. Postali smo peki in spekli slastne medenjake. Odnesli smo jih našim prijateljem, pa tudi ravnateljici, ki nas je zelo pohvalila. Oblikovali smo tudi kolačke iz slanega testa, ki jih bomo uporabili kot okraske za novoletno jelko.

V sredo smo ob poučnem filmu ponovili, kako si pravilno umivamo roke in zobe. Naučili smo se pesmico o pekarni in spoznavali, kako spečemo kruh. Potem smo vadili pesmico za nastop.

Letošnji TSZ je posvečen kruhu, zato smo si v četrtek ogledali Renški mlin. Videli in slišali smo veliko zanimivega. V šoli smo narisali risbice in napisali, kar smo si zapomnili. Izdelke smo razstavili v spodnji avli.

V petek je bil praznični dan. Zjutraj smo se zbrali v učilnici 2. razreda in imeli kratko proslavo. Deklamirali smo in zaplesali ter povedali, kaj praznujemo. Potem smo prvošolčki mesili testo za kruh in ga pripravili za peko, drugošolci pa so pripravili sadno solato.

Malico smo danes poimenovali tradicionalni slovenski zajtrk. Od doma smo prinesli prtičke iz blaga in kulturno zaužili dobrote: kruh z maslom in medom, mleko in jabolko.

Po malici smo pripravili stojnice z domačimi dobrotami: nekaj smo jih prinesli od doma, nekaj pa smo jih pripravili v šoli. Potem so nas obiskali otroci iz vrtca. Povedali smo jim, kaj je na mizah, oni pa so poskusili kruh, suho sadje, oreščke in zdrave napitke. Na stojnicah so si lahko ogledali tudi različna žita in opazovali, kako zamesimo testo za kruh. Tudi oni so pekli kruh in so nam podarili hlebec, mi pa smo vsaki skupini  podarili svoje še tople hlebčke.

V spodnji avli je bilo živahno in prijetno vzdušje. Vsi, ki so nas obiskali, so se prijazno zahvaljevali in nas pohvalili, med njimi je bila tudi ravnateljica.

Medtem, ko so učiteljice pospravile stojnice, smo otroci narisali risbice o tem, kaj nam je bilo danes najbolj všeč. Prav vsi smo rekli, da je bilo ves dan lepo. Učiteljice so nas pohvalile, da smo bili pridni. Nazadnje smo v prtičke zavili naše male hlebčke, da jih bomo odnesli domov.

                                                                                                   Prvošolci in drugošolci z učiteljicami

Dostopnost