Letošnja jesen je bila v skupini Oblačkov zelo pisana. Že takoj v začetku septembra so nas učenci OŠ Renče razveselili s predstavo Mavrična ribica.

Otroci so s pesmijo razveselili občinstvo na posvetu za zgodnjo obravnavo v dvorani v Bukovici in na prireditvi ob dnevih Evropske kulturne dediščine, ki je potekal pod sloganom »Graditelji – opekarji, zidarji«.

Otroci so v sklopu tedna Evropske kulturne dediščine opazovali hiše v kraju in si ogledali posnetek izdelave opek »po starem«, ter se tudi sami preizkusili v izdelovanju opek iz gline. Otroci so hiše risali in jih izdelovali iz gline. Izdelke smo razstavili na ogled v večnamenskem prostoru šole.

V tednu mobilnosti smo v vrtcu pripravili različne dejavnosti. Otroci so s pomočjo slik, posnetkov in igrač spoznavali prevozna sredstva in varnost v prometu. Z varnostnimi odsevniki smo se odpravili na krajši sprehod. Na igrišču smo pripravili poligon, po katerem so se otroci vozili s poganjalci. Otroci so preko gibalne igre spoznali kaj pomenijo barve na semaforju. Narisali so svoja najljubša prevozna sredstva.

V mesecu septembru nas je v vrtcu obiskala medicinska sestra Zdravstvenega doma Nova Gorica. Otrokom je predstavila kako izgleda, ko se odpravimo na sistematski pregled.

Otroci so obiskali starejše v domu Medic hotel in jim polepšali dan z dišečim šopkom,  pesmijo in druženjem. V domu so tudi za otroke pripravili zapestnice presenečenja. Druženje so starejši zaokrožili z mislijo, da se drugo leto vpišejo kar v vrtec.

V tednu otroka je bila rdeča nit »Zakaji in zatoji radovednosti.« Pri oblačkih smo se spraševali zakaj ima drevo….? Otroci so se s pomočjo zanimivih odgovorov veliko naučili o drevesih in gozdu. Predvsem pa so se naučili spraševati in si s pomočjo vprašanj polniti vsak svojo zakladnico znanja. Teden smo zaokrožili s sprehodom v gozd.

V tednu pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom smo na obisk povabili čebelarko Vesno, ki nam je povedala vse o čebelah, otroci so poskusili med, ki so ga pridelale njene čebele. S kuharico Anico smo spekli vsak svoj hlebček kruha. V petek pa si pripravili zajtrk iz slovenskih jedi in se odpravili v šolo na ogled tržnice dobrot.

Tudi na sprehod se otroci radi odpravijo, na polje, v gozd ali k potoku. Vedno opazijo kaj novega in se razveselimo prijaznih sosedov, ki nas povabijo na svojo njivo, kjer raste ajda in na njej brenčijo čebele…

Zapisala vzgojiteljica Irena Jerovšek

Dostopnost