»Vrtnarčki Zelenjavčki« so otroci iz vrtca Renče iz skupine Oblački, ki so si v letošnjem šolskem letu pod vodstvom vzgojiteljic uredili svoj zelenjavni vrt v zeliščnem vrtu OŠ Renče.
Skozi vse leto so spoznavali razlike med semeni, sadikami ter opazovali prebivalce vrtov – male živali, ki živijo na vrtu.

Mali vrtnarčki so z velikim veseljem zahajali na svoj vrt, kjer so opravljali različna opravila na vrtu: od setve do zalivanja, pobiranja pridelkov in odstranjevanja neželenih rastlin na vrtu. Otroci se lahko pohvalijo s pesmico o vrtu, ki jo je napisala in uglasbila vzg. Nika Kodrič. Ob rasti zelenjave so otroci na vrtu ob spremljavi na male instrumente prepevali pesmico zelenjavi. Poleg tega so vsak teden pridno urejali svoje gredice, na katerih so sejali in sadili po svoji volji. Med zalivanjem vrta, kar je bilo malim vrtnarčkom izredno zabavno, so spoznavali osnovne potrebe rasti zelenjave. Majhne vrtne zalivalke, ki so predstavljale zanimivo igračo pri zalivanju, bodo zagotovo z leti odraščanja postale osnovni vrtičkarski pribor pri vrtnarjenju.

Otroci so vrt z vzgojiteljicama Niko in Jožico doživljali vse leto. Opazovali kako se spreminja skozi letne čase in kako prijazen je poletni čas, ki ne skopari z življenjem, saj je vrtnarčke razveselilo pobiranje pridelkov, ki so jih tako težko pričakovali.

Vrt je vsem skupaj – tako otrokom kot vzgojiteljicam – velik izziv in veliko veselje. Radost ob tem je nepopisna in nedvomno bo duh vrtnarjenja v vrtcu Renče živel še naprej.

»Kdor zaseje vrt, zaseje ljubezen.«

Zapisala: vzg. Nika Kodrič

Dostopnost