Projekt naša mala knjižnica (KUD Sodobnost International) je namenjen predstavitev avtorjev posameznih evropskih držav širšemu evropskemu trgu, obenem pa spodbujanju in razvoju bralne kulture otrok. Strokovne delavke v vrtcu se zavedamo kako pomembno se je z otrokom pogovarjati, mu brati zgodbe, pravljice. Skozi različne dejavnosti, ki jih ponujamo v vrtcu želimo otroke navajati na življenje s knjigo, ter branje kot vrednoto.

V skupini oblački, smo v letošnjem šolskem letu izvedli veliko dejavnosti v katerih je bilo prisotno branje, poslušanje, pripovedovanje. Po knjigah smo skupaj z otroki posegali vsakodnevno se ob njih družil, pogovarjali in se iz njih tudi veliko naučili.

Vsakodnevno smo brali pravljice pri počitku, otroci so bili vključeni v predšolsko bralno značko Palček Bralček, obiskovali smo potujočo knjižnico in si njej izposojali knjige za skupino, obiskali smo šolsko knjižnico in vaško knjižnico v Renčah, občasno so nam prihajali brat pravljice tudi učenci iz šole. Otroci so spoznavali različne knjige, kot pravljice, zgodbe, priročniki za otroke, kuharske knjige… naslove knjig ki smo jih prebrali, ali so jih predstavili otroci sami smo zapisali na bralni vlakec in ga izobesili na steno igralnice. Skupaj z otroki smo uredili knjižni kotiček, v katerem se otroci zelo radi zadržujejo in sami ali v družbi vsakodnevno listajo knjige, ki so jim na voljo. Po knjigi Zvok smo ustvarili knjižnega junaka Zvonka, ki je otroke obiskoval tudi na domu in skupaj z njimi »bral« pravljice. Ob dnevu knjige smo se družili s prijatelji iz vrtca Miren in spoznali pravljico Kraljična na zrnu graha. V sodelovanju s starši smo pripravili tudi knjižno izmenjevalnico.

Zapisala vzgojiteljica Irena Jerovšek

Dostopnost