V torek, 21. junija 2022, so se učenci od 6. do 8. razreda Osnovne šole Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče odpravili na zaključne ekskurzije. Učenci in učenke sedmega razreda smo se z učiteljico Barbaro Leban in učiteljem Markom Juretičem, odpravili v prelepo, hladno dolino Trente.

Ko smo prispeli v dolino Trente, nam je vodič uvodoma predstavil pot, po kateri smo se kasneje tudi sprehodili. Čeprav je sonce res močno sijalo na nas, smo si oddahnili, saj smo ugotovili, da bomo prehodii le slabih 6 kilometrov te drugače skupaj 28 kilometrov dolge poti. Urno smo se podali na Soško pot, ki v celoti poteka od izvira reke Soče v Zadnji Trenti do Bovca, večina poti pa poteka po gozdu. Sprehajali smo se po res prijetni poti, ki nas je vodila tudi do korit Mlinarice.

Uvodni nagovor vodiča, g. Edvin Kravanja.

Na poti smo obiskali tudi spomenik posvečen dr. Juliusu Kugyju. Spomenik se nahaja ob pričetku vzpona po cesti iz Trente na Vršič. Julius Kugy se je rodil leta 1858 v Gorici v slovenski družini. Bil je slovenski pravnik, alpinist, častnik, pisatelj in humanist, oče alpinizma v Julijskih Alpah, ki mu je dolina Trente veliko pomenila, bila mu je kakor drugi dom. Kugy je napisal sedem knjig in od tega jih je šest posvetil Juliskim Alpam. Spomenik je obrnjen proti Zadnji Trenti in Jalovcu, ki je sedmi najvišj vrh v Sloveniji, a ga je kljub temu Kugy najbolj občudoval.

Spomenik dr. Juliusu Kugyju.

Korita Mlinarice so, po mojem mnenju, res prijetno hladen kraj. Že pot do njih te navduši s prijetno zelenim okoljem. Tam se lahko sprostiš in zadihaš čist, svež zrak. Korita Mlinarice ležijo v čudoviti dolini reke Soče. Pri koritih Mlinarice smo videli tudi slap visok 8 metrov. Kakorkoli že, ta kraj je res čarobno lep.

Na koncu poti smo se odpravili še v Trentarski muzej.

Pred muzejem so nas presenetili lepo parkirani avtomobili, znamke Lamborgini. Najbolj so seveda navdušili fante, ampak tudi nekatere punce niso skrivale navdušenja nad temi lepotci. Skratka, vsi smo jih občudovali in malica je v njihovi družbi minila zelo hitro.

Vseeno pa smo se hitro odpravili naprej, saj so nas pričakovali v Trentarskem muzeju. Ob prihodu v muzej smo si najprej ogledali kratek filmček, ki nam je na malo drugačen način pokazal Triglavski narodni park. V bistvu smo si Triglavski narodni park ogledali iz ptičje perspektive. Nato smo si v muzeju ogledali še živalske vrste, ki so značilne v Triglavskem narodnem parku in nekaj večjih znamenitosti, kot je npr. Aljažev stolp, Triglav, razni spomeniki ipd. Seveda, vse v pomanjšnem merilu.

Sotočje Soče in Mlinarice – Viseča brv.

Tako se je končal naš prečudovit dan v dolini Trente in s tem tudi naša zadnja ekskurzija v 7. razredu, saj bomo čez dva meseca že zakorakali v 8. razred. Pred nami pa so počitnice, ki jih že vsi nestrpno pričakujemo. 8. razred pa naj le še malo počaka v kotu, ker še ni prišel čas za njegov prihod.

Kaja Bizjak, učenka oddelka 7. B

Dostopnost