V šolskem letu 2023/24 sodelujejo otroci iz skupine Mavrice pod mentorstvom vzgojiteljice  Mateje Komac v mednarodnem projektu Pomahajmo v svet -Say hello to the world, preko katerega otroci iz Vrtca Renče spoznavajo otroke Vrtca iz Litve. S projektom povezujemo otroke preko video omrežja, kjer si lahko pomahajo, se vidijo v živo, spoznavajo nove jezike in se naučijo kakšno novo besedo.

Projekt deluje v 29 državah sveta, v njem pa sodeluje preko 577 vrtcev in šol. Glavni namen projekta je otroke preko različnih dejavnosti spodbujati k rahljanju stereotipov, predsodkov in  ter nestrpnosti do drugače mislečih, do tujcev, do ljudi s posebnimi potrebami, itd.

Program »Pet prstov« zajema pet tem, ki jih otroci spoznavajo mesečno.

TO SEM JAZ, JAZ IN MOJA DRUŽINA, JAZ IN MOJ VRTEC, JAZ IN MOJE MESTO, JAZ IN MOJA DRŽAVA.

V sklopu četrtega prsta – prstanca smo raziskovali Renče. Otroci so sami fotografirali zanimivosti in znamenitosti kraja ter jih po želji v skupini tudi naslikali z vodenimi barvicami.  Nastale so unikatne umetnine, ki krasijo igralnico. Otroci so bili zelo aktivni tako v procesu raziskovanja kot tudi predajanja znanja naprej.

V skupino so otroci povabili tudi župana g. Tarika Žigona, ki nas je obiskal v petek, 26.4.2024. Otroci so z županom prijetno poklepetali ter mu zastavili nekaj vprašanj. Otrokom je na zelo preprost način razložil naloge župana ter jim pripovedoval o Dvorcu Špinjolišče ter goriških zidarjih. Otroci so županu predstavili Projekt Pomahajmo v svet in opisali kraje, kamor bi popeljali tujca, ki še nikoli ni bil v Renčah. Otroci bi mu pokazali grad, reko Vipavo, star in nov most, vodnjake,  goriške opekarne, konje, platano, vago in še mnogo drugih kotičkov.

Županu se zahvaljujemo za obisk v skupini.

Zapisala: Mateja Komac

Dostopnost