V letošnjem šolskem letu smo štiri skupine vrtca Renče in Bukovica sodelovale v projektu Turistične zveze Slovenije Turizem in vrtec. Letošnja rdeča nit projekta je bila »Z igro do prvih turističnih korakov OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom!« Otroci so spoznavali živila značilna za naš kraj in pripravo nekaterih tradicionalnih jedi.

V skupini Metulji so otroci spoznavali jabolko in pripravo jedi iz jabolka. V jesenskem času so otroci v bližnjem sadovnjaku nabirali grozdje in jabolka. Iz sadja so si pripravili okusen kompot. Spoznavali so kako nastane sok in vino. Z okusnimi jabolki so pripravili jabolčni zavitek – štrudelj. Nekaj jabolk so tudi posušili. V prazničnem decembrskem času je vrtec zadišal po piškotih in čaju. Le tega so otroci sladkali z domačim medom, ki jim ga je podaril čebelar. Spomladi so otroci na sprehodu opazili cvetoč bel grm. »Kaj je to?«, so spraševali. Nabrali so nekaj vejic in iz njih naredili bezgov sirup. Pri pripravi jim je poleg vzgojiteljic pomagala tudi kuharica.

V skupini Zvezdice so otroci spoznavali jajca in pripravo jedi iz jajc. Na bližnji kmetiji so si otroci ogledali kokoši, na vrtu so spoznavali zelenjavo in zelišča (radič, meliso, petršilj…).  Pogovarjali so se o jedeh, ki se jih lahko pripravi iz jajc. Pripravili so preprosto pecivo Metka, radič z jajci in spomladansko frtaljo.

V skupini Mavrice so otroci spoznavali izdelovanje »šalamov«. Obiskali so klet v Renškem Podkraju in imeli priložnost okušati »šalam«.  Otroci so bili nad obiskom navdušeni, kar so ubesedili kot »okusna dogodivščina«. Sodelovali pri pripravi jabolčne čežane, peki piškotov, spoznavali so različne vrste živil, pripravi pomarančnega soka, itd. Pri pripravi »čokoladnega šalama« so otroci spoznali kaj pomeni recept in ga tudi sami narisali in napisali.  Sladki šalam je bil izvrsten!

V skupini Oblački so otroci spoznavali ohrovt in pripravo jedi iz ohrovta. Na sprehodih so opazovali vrtove in njive z zeljem in ohrovtom. V vrtcu so otroci sodelovali pri pripravi jedi iz ohrovta. Skuhali so prilogo iz ohrovta, ohrovtovo juho, štokalo, ohrovtovo pizzo… Pri zbiranju receptov za različne jedi so pomagali tudi starši, nekaj receptov so poiskali v kuharskih knjigah. Okus ohrovta ni bil všeč vsem, kljub temu pa so vsi otroci uživali v sestavljanju receptov in kuhanju.

Svoja doživetja v okviru pripravljenih dejavnosti so otroci upodobili tudi v svojih risbah, ki si jih lahko ogledate na razstavi likovnih izdelkov v prostorih Občine Renče-Vogrsko, v Bukovici.

Zapis pripravile vzgojiteljice sodelujočih skupin v projektu Neža Mozetič, Mojca Črnologar Merljak, Mateja Komac in Irena Jerovšek

Dostopnost